Käsinsolmitut matot

Aito, käsinsolmittu matto säilyttää arvonsa ja kauneutensa ja kestää kulutusta useita vuosikymmeniä, kun käsittelet sitä oikein. Tässä muutamia vihjeitä itämaisen maton hoidosta.

Käyttöönotto

Käsittele uutta mattoa varovasti ensimmäisten kuukausien ajan. Maton imurointia tulisi välttää ja mieluummin harjata matto pehmeällä harjalla. Maton pohjakudoksen ja nukan on hyvä ensin tallaantua, se lisää maton kestävyyttä. Uudesta matosta lähtee yleensä jonkin verran nukkaa maton lankalaadusta ja nukan pituudesta riippuen. Tämä johtuu siitä, että maton pintaan jää tasoitusleikkauksessa lyhyitä langansäikeitä, jotka vähitellen nousevat pintaan. Alun "nukkaamisvaihe" on siis täysin haitaton ja kuuluu asiaan.

Laadukas itämainen matto on hyvä sijoitus. Jos mattoa hoidetaan huolella, se saa vähitellen luonnollista tietä sen patinan, joka usein yritetään kemiallisesti antaa uudelle matolle. Värit pehmenevät ajan mukana ja pinta tulee kiiltävämmäksi. Sen vuoksi hyväkuntoisen vanhan maton hinta on usein korkeampi kuin uuden.

Puhdistus

Älä piiskaa äläkä ravistele mattoja! Myös mattotampparin käyttö on kiellettyä. Imurointi ja tuuletus riittävät perushoidoksi. Imuroi matto aina nukan suuntaan, suulaketta hiukan kannatellen. Tuuletuksen yhteydessä harjaa kevyesti. Silkkimattoa ei ole suositeltavaa imuroida lainkaan. Kevyt, pehmeällä harjalla harjaus riittää irrottamaan pölyn silkin pinnasta.

Pari kertaa vuodessa matto puhdistetaan perusteellisemmin hiekan ja pohjakudoksiin kaivautuneen lian poistamiseksi. Tämä tapahtuu helpoimmin puhtaassa, vastasataneessa pakkaslumessa. Anna maton ensin viiletä ulkoilmassa, jotta lumi ei sula siihen kiinni. Levitä matto puhtaalle lumelle nukka alas päin ja tamppaa kevyesti pohjapuolelta, jotta nukan sisällä oleva hiekka ja pöly irtoavat. Lopuksi harjaa lumi huolellisesti pois. Lumikäsittely kirkastaa maton värit ja antaa matolle raikkaan tuoksun. Ellei lunta ole käytettävissä, puhdistuksen voi suorittaa kostean, kuivaksi kierretyn lakanan avulla.

Tahrat

Tärkeää tahrojen poistossa on toimia nopeasti, ennen kuin tahra ehtii imeytyä ja kuivua. Nestemäiset tahrat imeytetään välittömästi esim. pyyhkeeseen tai talouspaperiin. Kuratahrat harjataan varovasti, annetaan kuivua ja harjataan uudelleen. Valtaosa tahroista lähtee miedolla saippua- tai shampoovaahdolla. Vaikeiden tahrojen kuten rasva, vaha, suklaa ym. poistamiseen voi käyttää trikloretyleeniä tai puhdistettua bensiiniä, joita saa apteekista. Maton reagointia liuottimeen on hyvä ensin testata johonkin maton kulmaan. Kostuta valkoinen riepu kemikaaliin ja taputtele sillä tahraa reunoilta keskelle päin. Vältä hankaamista. Huuhtele lopuksi miedolla saippuavedellä.

Markkinoilla on useita hyviä sisustustekstiilien suoja- ja tahranpoistoaineita (esim. Softcare, James), joita on hyvä pitää kotona. Esim. puuvilla- ja narumatot on hyvä suojakäsitellä itse kotona, ellei sitä ole tehty jo tehtaalla. James-tahranpoistoaine soveltuu erityisesti kuivuneiden ja vaikeidenkin tahrojen poistoon. Noudata valmistajan käyttöohjetta.

Jos matossa on pahoja tahroja tai se on muuten kovin likainen, suosittelemme asiantuntijan suorittamaa pesua, esim. www.viidentahdenmattohuolto.fi. Mattopesulan yhteystiedot saat myös Merkkimatto-liikkeestä.

Koit

Jos epäilet matossa olevan koita, tutki matto molemmin puolin huolellisesti ja harjaa, imuroi sekä tuuleta se perusteellisesti, mielellään useita päiviä, auringossa tai kovassa pakkasessa. Lisäksi on hyvä käsitellä matto koisuoja-aineilla. Jos matossa on näkyviä koivahinkoja, on varminta pesettää matto ennen korjausta.

Korjaus

Hapsut ja maton reunat ovat usein alttiimpia kulutukselle kuin maton keskiosat. Risaiset hapsut tai kulunut maton reuna kannattaa korjauttaa, ennen kuin vika suurenee. Korjauksissa on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Hyvin tehty korjaus on usein huomaamaton eikä alenna maton arvoa.

Kesäsäilytys

Jos halutaan suojata matto kesäkuukausien ajaksi, on aiheellista pitää se rullattuna nukka sisään päin muoviputkessa viileässä ja kuivassa paikassa. Älä unohda kointorjunta-ainetta. Jos mattoa säilytetään pidemmän aikaa, tuuleta sitä vähintään kerran vuodessa ja lisää kointorjunta-ainetta.