Maton valinta

Minkä tyyppiset matot viehättävät sinua eniten? Mikä väri,   minkä tyyppinen kuvio, mikä materiaali?

Perinteisesti runsaat ja klassiset kuviot on yhdistetty antiikkihuonekalujen kanssa, mutta nykyisin  on trendikkäämpää sijoittaa esim. aito käsinsolmittu matto modernien selkeälinjaisten ja yksiväristen huonekalujen seuraksi olohuoneeseen tai ruokapöydän alle. Jos huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.

Jos huonekalut peittävät olennaisen osan matosta, on viisasta valita matto, jossa on tasainen kuviointi. Mattojen päällä olevia huonekaluja kannattaa siirtää aika-ajoin.  Jos huonekalujen jalat ovat terävät tai karkeat, huopatassut ovat paikallaan.  Mattoa kannattaa kääntää joskus, ettei matto pääse  kulumaan epätasaisesti. Jos matto ei pysy pakallaan, on suositeltavaa käyttää alla liukuestekangasta. Jos matto käpertyy reunoista tai kulmista,  liikkeessämme on myynnissä reuna- tai kulmavahteja maton alle sijoitettavaksi.

Luonnonmateriaaleista valmistetut matot ovat lisänneet viime aikoina suosiotaan.  Villa ja sisal ovat parhaimmillaan luonnonläheisissä väreissä. Yksivärinen matto on tyylikäs ja ajaton valinta. Puuvillamattoja käytetään  nyt kaikissa kodin tiloissa olohuoneet mukaan lukien. Helppohoitoiset häräntaljat sopivat olohuoneisiin. Paperinaru ja sileäpintainen puuvilla ovat hyviä valintoja pelkistetyn sisustuksen ystävälle ja pölyallergikoille.

Kuosin, värin ja koon lisäksi on huomioitava maton materiaalin sopivuus kyseiseen tilaan.  Keinokuituiset  ja villamatot  sopivat hyvin paitsi  olo- ja makuuhuoneisiin myös eteis- ja keittiötiloihin. Luonnostaan rasvainen villa pitää itsensä puhtaana, ei sähköisty eikä ole paloherkkä. Myös silkki on kestävämpää kuin luullaan.  Useimmat museoissa olevat antiikkiset matot ovat juuri silkkimattoja. Silkkimatto olo- tai makuuhuoneessa lisää erityistä ylellisyyden tuntua.