Sopiva matto jokaiseen tilaan

Minkä tyyppiset matot viehättävät sinua eniten? Mikä väri, minkä tyyppinen kuvio, mikä materiaali?

Runsaat, klassiset kuviot sopivat antiikkihuonekalujen kanssa, samoin tummat tai puuteroidut värisävyt. Moderni sisustus tulee edukseen puhtaansävyisen ja selkeäkuvioisen maton kanssa. Jos huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.

Jos esim. pöytä peittää maton keskuskuvion tai tärkeän osan kuviosta, on viisasta valita lasipöytä. Jos huonekalut peittävät olennaisen osan matosta, on viisasta valita all-over-design eli tasainen kuvio. Matto ei vahingoitu siitä, että sen päälle tulee raskaan huonekalun paino, mutta on viisasta siirtää huonekalua hieman aika ajoin. Jos huonekalun jalat ovat terävät tai karkeat, huopatassu on paikallaan. Jos lattia ei ole tasainen, matto kuluu epätasaisesti, mikä vähentää maton arvoa. Maton alla voi käyttää täytehuopaa ja mattoa on hyvä kääntää ajoittain. Puu- tai kiiltävä kivilattia ovat paras alusta itämaiselle matolle. Maton voi sijoittaa myös koristeeksi lyhytnukkaisen kokolattiamaton päälle. Maton alta puulattiaa ei saa vahata, sillä vaha voi jättää jälkiä mattoon.

Jos matto ei pysy paikallaan, on suositeltavaa käyttää liukuestemattoa sen alla.  Jos matto käpertyy reunoistaan, mattokauppias voi auttaa kiinnityttämällä nahka- tai kumireunuksen maton reunan alle pitämään sen suorana.

Kuosin, värin ja koon lisäksi on huomioitava maton materiaalin sopivuus kyseiseen tilaan. Eteisen ja keittiön maton on hyvä olla tukevaa villaa. Luonnostaan rasvainen villa hylkii likaa, on lämmin, ei sähköisty eikä ole paloherkkä. Myös silkki on kestävämpää kuin luullaan, useimmat museoissa olevat antiikkimatot ovat juuri silkkimattoja. Silkki ja kiiltävä villa sopivat olohuoneeseen, erityisesti jos kalusteet ovat kiiltävää puuta. Silkkimatto makuuhuoneessa lisää erityistä ylellisyyden tuntua. Naru ja sileäpintainen puuvilla ovat hyviä valintoja pelkistetyn sisustuksen ystävälle samoin kuin pölyallergikoille.

Jos valintasi on aito solmittu matto, pidä sitä muun sisustuksen lähtökohtana. Verhot tai sohva voivat olla käytössä ehkä 10 vuotta, mutta hyvin hoidettuna aito matto säilyy sukupolvelta toiselle.